Top

Ders Çalışma Yöntemleri

Ders Çalışma Yöntemleri

Ders Çalışma Yöntemleri

Etkili ve verimli ders çalışma bir öğrenciyi başarıya götürecek en önemli faktörlerdendir. Bu yeni dönemde, kendisi için daha iyi ve planlı çalışacağına dair söz veren milyonlarca öğrenci var. Hedeflerimize ulaşmak için verimli çalışma yöntemlerinin neler olduğunu öğrenmek ve hayatımıza adapte etmemiz gerekiyor. Verimli çalışma yöntemleriyle ilgili hazırladığımız bu kısa bilgiler sınav performansınızı olumlu etkileyecektir.

1. Amaçlarınızı belirleyin:
Başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması ve tabii ki kişinin buna inanması gerekir. Amaçlar davranışları başlatır, sonuçlarda bu davranışların etkisiyle elde edilir.

2. Günlük, haftalık ve dönemlik planlar yapın:
Plan, sanılanın aksine sadece ders çalışma sürelerini planlamak için yapılmaz. Planın en önemli işlevi aynı zamanda kendinize zaman ayırabilmektir. Hangi dersi ne zaman ve nasıl çalışmanız gerektiğini düşündükten sonra sıra plan yapmaya gelir. Plan yaparken hangi aralıklarda hangi derse çalışacağınızı, dinlenmek için ne kadar vakit ayıracağınızı ve uyuyup uynacağınız saati belirlemelisiniz. Plan yapmanızı kolaylaştıracak bir taktik olarak "Pomodro Tekniğine" bir göz atabilirsiniz.

3. Zamanı verimli kullanın:
Zamanın verimli geçebilmesi için gün için yalnızca ders çalışmak yerinee çalışma saatlerinin beraberinde sizi motive edecek bazı aktiviteleri de planınıza dahil etmelisiniz.

4. Verimi düşüren etkenleri ortadan kaldırın:
Çalışılan odanın sıcaklığından, uyku düzeni, telefon ve sosyal medyaya kadar birçok etken ders çalışırken veriminizi düşürecektir. Örneğin programınızda 40 dakikalık bir çalışma aralığı varsa o 40 dakika boyunca çalışacağınız ders dışında hiçbir şeyin dikkatinizi dağıtmaması gerekir. Bu sebeple ruhen ve fiziki olarak olumsuz etkenlerden arınmış olmalısınız.

5. Uygun çalışma ortamı oluşturun:
Günlük olarak kullandığınız defter ve kitaplarınızı üzerinde bulundurabileceğiniz bir çalışma masanız olmalı. Çalıştığınız odada takvim ve saat bulundurmalısınız. Odanın ışığı yeterli olmalı.

6. Aynı anda farklı derslere odaklanmayın:
Masanızın olduğu kadar kafanızın da derli toplu olması çok önemli. Aynı zaman diliminde birden çok derse, konuya odaklanmaya çalışmak veriminizi düşürecek, sıkılmanıza ve ders çalışmak istememenize sebep olacaktır.

7. Tekrar yapın:
Mutlaka dersini gördüğünüz konuları akşam terkar edin. Öğrendiklerinizin kalıcı hafızaya yerleşmesi için aynı gün içinde tekrar edilmesi öğrenme için önemli bir aktivitedir.

8. Not tutun:
Öğrendiklerinizi kalıcı hale getirmek için bir başka aktivite ise not almaktır. Yalnızca duyaral değil görsel olarak da hafızanızı desteklemiş olacaksınız ve bu bilgileriniz kalıcılığını kolaylaştıracaktır.

WhatsappWhatsapp